Oamenii medievali mutilau cadavrele pentru a preveni apocalipsa zombi
Noi studii ne arată că indivizii din perioada medievală credeau în reîntoarcerea la viață a oamenilor decedați, creaturi care sunt cunoscute în cultura populară sub numele de zombi sau vampiri.
Cercetătorii de la Universitatea din Southampton au realizat un studiu asupra oaselor umane extrase dintr-un sat din Yorkshire. Analiza atentă a acestora le-a arătat oamenilor de știință că ele aparțineau unor indivizi care în cultura medievală erau considerați zombi, motiv pentru care rămășițele lor au fost mutilate, decapitate și arse la scurt timp după moartea acestora, conform Gizmodo.
Noțiunea că oamenii medievali se temeau de zombi nu a apărut de nicăieri, ci manuscrisele medievale ne arată că oamenii acestor vremuri credeau în existența unei forțe rele care ar putea lua în primire corpul unui individ decedat, în mod particular al acelora care au comis fapte rele în timpul vieții.
Specialiștii au analizat 137 de oase umane dezarticulate care aparțineau de la cel puțin zece indivizi, incluzând aici trei femei adulte, cel puțin doi bărbați adulți, un adolescent (cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani) și doi copii de vârste fragede (de 2 și 4 ani). Studiul le arată cercetătorilor că rămășițele umane ale acestora au fost mutilate după moartea indivizilor, lucru care sugerează că sătenii încercau să prevină reîntoarcerea lor la viață.
Deși arheologii care au condus studiul au luat în calcul și alte teorii, precum canibalismul sau practici stranii de îngropare pentru cei care veneau din afara comunității, aceștia susțin că teoria credințelor în zombi se potrivește cel mai bine evidențelor. Teoria canibalismului nu pare să se potrivească în acest caz, și asta pentru că tăieturile sunt localizate în zona capului și a gâtului, iar nu în cea a ligamentelor principale.
Un atare studiu, realizat pe oasele umane ale unor indivizi din secolele XI-XIII, este relevant pentru că el confirmă afirmațiile istorice care susțin asemenea credințe. În plus, ne arată o față întunecată a credințelor medievale și ne oferă o imagine grafică asupra modului diferit în care lumea era percepută în acele vremuri.
Cu toate că aceste evidențe sunt cele mai concludente de până acum, ele sunt destul de circumstanțiale. Este posibil ca acești indivizi să fi fost criminali sau să fi aparținut unei comunități izolate de oameni care practicau ritualuri care ne sunt încă necunoscute.